Yhden levyn tarina 7/11, Tennarit liekeissä

Lähteminen ja palaaminen

Toiset lähtevät paetakseen nykyistä, toiset tavoitellakseen jotain uutta. Joillekin ne ovat yksi ja sama asia. Minä halusin pois Pikkukaupungista, koska tarvitsin enemmän ihmisiä ympärilleni. Tarvitsin enemmän tapahtumia, mahdollisuuksia ja ennen kaikkea enemmän mitä tavoitella. Pikkukaupungissa oli rajattu määrä asioita. Turvallista mutta tavallista. Päätin lähteä.

Parikymppiselle Helsinki oli oikein hyvä, juuri sopivasti kaikkea, paljon irrallista mutta kuitenkin kiinnekohtia. Tuli mahdollisuuksia ja oli tuuria. Sitten sekin oli nähty.

27-vuotiaana halusin taas pois. Oikeastaan siitä päätöksestä alkoi asteittainen kriisiytymisten domino, joka korjaantui täysin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Halusin pois kotikaupungistani. Pois kotimaastani. Pois työpaikastani, pois koko ammatista. Pois opiskeluista. Pois lokerosta, joka ei tuntunut omalta. Halusin pois ihmissuhteista, pois kuvioista, jotka toistivat samoja ratoja. Sitten tajusin kuinka itse toteutan samanlaisia kaavoja uusissakin ympyröissä, joten lopulta halusin pois omista kaavoistani, itsestäni.

Lopulta palasin Helsinkiin, fyysisesti ja henkisesti. Se oli sittenkin sopiva, kun oli saanut katsella kauempaa. Kriisit kuihtuivat yksitellen.

Moni muukin on halunnut lähteä

Biisin nimi viittaa porvoolaisen WALK-yhtyeen biisiin Kengät palaa jaloissa. Se oli minulle pikkuhitti seiskaluokalla. Pääsin pari kertaa bändin treenikämpälle kuuntelemaan ja nappasin bändin keikkajulisteenkin koulun ilmoitustaululta.

Walkin kitaristi ja biisintekijä, Teleksistä monelle tuttu, Markus Koskinen soitti silloin 80-luvulla chorussoundisen riffin, joka soi päässä edelleen niin usein, että lopulta pyysin Markukselta luvan tehdä biisistä uuden version eräälle tutulle laulajalle. Tämä projekti sammahti kuitenkin pari vuotta sitten vain nopeaan kokeiluun, mutta siitä biisin teksti jäi läppärini työpöydälle vaivaamaan.

Jätin Walkin kappaleen rauhaan ja aloin tehdä omaa lähtöbiisiäni: palavat kengät muuttuivat tennareiksi, mutta oman biisini tekstissä on myös ihan suoria lainauksia Walkin kappaleesta. Toinen mielessä olleista lähtöbiiseistä, Pelle Miljoona Oy:n Moottoritie on kuuma toi mukaan nuoruuden työskentelyn ruotsinlaivoilla sekä paratiisisaaren Tyynellä valtamerellä.

Ja lopulta romanttinen ajatus yhdessä karkaamisesta – konkreettisesti tai allegorisesti – saattaa myöskin jäädä biisin maailmassa vain suunnitelmaksi. Nykyään uskon, että suunnittelu, haaveilu ja tavoittelu on ihmisen parasta aikaa.

Pienen pohjoisen pääkaupungin vähän kohmeinen groove

Soitannollisesti tässä kappaleessa on minun Helsinkini. Suoria lainauksia tai lähes varkauksia nuoruuden kulmilta Kolmannelta linjalta sekä joiltakin 90-luvun klubeilta.

Kappaleen alun lentokenttäkuulutukset ja radiosta kuuluva kitaratilutus liittyvät kumpikin jollain tavalla lähtemiseen. En osaa enkä yritä selittää tätä paremmin.