Supervoimaongelma

Minkä vuoksi supersankari ei saa taistella tavallisia roistoja vastaan? Miksi emme saa nauttia siitä, kun supersankari niputtaa pahikset yliluonnollisilla kyvyillään ja apuvälineillään? Miksi supersankaria vastassa on aina superpahis, vieraan aurinkokunnan luomus tai talon kokoinen panssarivaunurobotti? Miksi supersankarin pitääkin pärjätä kokonaista armeijaa vastaan. Toki saa pärjätä, ei siinä mitään, mutta että aina? Teräsmies voisi joskus vain pelastaa onnettomuusbusseja ja uppoavia laivoja sekä kerätä pikkusormellaan perusrosvoja tai nykyään tietysti terroristeja. Ei se heti olisi tylsää!

Taikaviitta ei kuulu näihin superrosvoja päihittäviin supersankareihin: hän taistelee yleensä tavallisia rosvoja vastaan. Mutta hänen taikavoimansa ovat tyystin keksijä Pelottoman luomuksia, eli silkkaa dopingia ja laiteurheilua. Kuin pienen gallialaisen kylän taikajuoma. Lisäksi pitää muistaa ettei Ankkalinnassa tapahdu yliluonnollisuuksia. Ankat, hanhet, koirat ja hiiret nyt elävät ja käyttäytyvät kuin ihmiset, mutta se on Ankkalinnan maailmassa täysin luonnollista. Samoin se, että Pelle Peloton voi keksiä käytännössä mitä vain, ja että noidat Matami Mimmi ja Milla Magia voivat periaatteessa taikoa mitä hyvänsä mutta silti yleensä epäonnistuvat aikeissaan. Nämä taikavoimat eivät siis ole supervoimia koska ne ovat luonnollisuuksia Ankkalinnan maailmassa. Supersankareiden maailma on lähempänä omaamme.

Kaikki ihailemme yliluonnollisia voimia omaavia hahmoja. Jeesus, Merlin ja Peppi Pitkätossu. Mitä jos kaikilla olisi jokin taikavoima? Siskoni on noita, Lost, Heroes ja moni muukin nykyajan tv-sarja perustuvat yliluonnollisuuksille. Minkä ottaisit? Telekinesian? Sillä voisi kiusata vaikkapa ihmisiä bussissa. Näkymättömyys? Tirkistelijän unelma! Ajan pysäyttäminen? Entä tietokonemuisti?

Tätä pitää pohtia.