pianomusiikkia

Ystäväni kysyi millaisesta pianomusiikista pidän. Vastasin ajattelematta että ainakin Beethovenista, Chopinista sekä Glenn Gouldin soittamista Bachin Goldberg-muunnelmista. Sitten muistin monia mainioita jazzpianisteja, muiden muassa isäni suosikin Oscar Petersonin. Jazz-seikkailun jälkeen palasin kuitenkin klasarin pariin. Youtube osoittautui taas parhaaksi kaveriksi.

Tämän viikon pianistimme olkoon italialainen legenda Arturo Benedetti Michelangeli (5. tammikuuta 1920 Brescia – 12. kesäkuuta 1995 Lugano), jota on luonnehdittu suurimmaksi italialaiseksi pianistiksi 1900-luvulla, Ferruccio Busonin jälkeen. Michelangeli on lisäksi toiminut useiden tunnettujen pianistien opettajana. Hänen oppilaisiinsa ovat kuuluneet Martha Argerich, Maurizio Pollini ja Gianni Urso. (lähde: Wikipedia)

Michelangeli Plays The Ballade (YouTube)

Wikipedia kertoo myös hauskan anekdootin: Micheangeli soitti vain silloin, kun kaikki ehdot täyttyivät ja hän saattoi antaa parastaan. Hän peruutti monia konsertteja, usein hän lopetti soittamisen jopa kesken konsertin, ja syynä saattoi olla konsertin järjestäjien hankkima huono piano. Hän saapui usein konsertteihin mukanaan oma pianonsa, jonka hän osasi täydellisesti koota ja jälleen purkaa.

Tammikuisen illan kirjahyllyn järjestely sai uuden tunnelman.