Harrastatko työntekoa? (myös ohjeita bileiden järjestäjille)

Hei sinä lääkäri! Kuinka usein tuttavasi kyselevät sinulta neuvoja vapaa-ajallasi? Varmasti melko usein. Mutta olettavatko he, että kiskaiset valkoisen takin yllesi kesken illanvieton ja käyt tutkimaan potilasta kotisohvallasi?

Hei sinä bussikuski! Kuinka usein tuttavasi pyytävät sinua heittämään isompia ihmismääriä sinne tänne koska sinä osaat? Olettavatko he, että tuollainen ylimääräinen ajelu menee varsinaisen työn siivellä kuin itsestään?

Hei sinä it-ammattilainen! Kuinka usein ystäväsi pitävät sinua mikrotukihenkilönään? Varmasti melko usein. Kuinka kerrot heille mikä on palkkatyön ja ystävänpalveluksen ero?

Olin eilen ystäväni kaverin kaverin syntymäpäivillä esiintymässä ruoka- ja kaljapalkalla. Lopulta joudun myös dj-hommiin. Lisää juomaa.

Yleisesti ajatellaan, että muusikot pitävät ammatistaan niin paljon, että tekevät sitä mielellään ilmaiseksi. Eli logiikka on tämä: jos muusikko X ei ole lauantai-iltana ansaitsemassa soittamisellaan, hän voi ihan hyvin tulla ilmaiseksi meidän kemuihimme soittamaan. Yleisesti ajatellaan myös, että muusikot pitävät alkoholista ja siksi heille voi maksaa viinalla. Törmäsin (ei liity eiliseen) muutama päivä sitten jopa sellaiseen tarjoukseen, että juhlaan haluttiin laulaja; keikkapalkkioon ei kuulemma ollut varaa, mutta “perus kaljakori ja kossu” kyllä järjestyisivät! Siis mitä kettua, kysyy epätietoinen suomalainen. Kyllä tuo parikymppiäkin olisi rahaa. En tarjoutunut.

Yleisesti kuvitellaan myös, että dj soittaa (puoli-)ilmaiseksi koska pitää levyjen soitosta, ja kun dj:lle maksetaan, se tekee hänestä jukeboxin, jolle voidaan kertoa mitä tulee seuraavaksi soittaa.

Ei.
Ei ei ei ja vielä kerran ei.
Koittakaa nyt painaa kaaliinne, että jos haluatte omiin kissanristiäisiinne elävää musiikkia, niin varautukaa maksamaan esiintymisestä. Ottakaa myös selvää, minkälaista musiikkia esiintyjä esittää, ja päättäkää etukäteen mahdollisimman tarkasti mitä juhlaanne haluatte. Muussa tapauksessa voitte oikeasti pyytää naapurin Juuson rokibändiä, ja sitä saa sitten mitä tulee. Pyytäkää myös työkaverin Anna-Liisa soittamaan viulua – esiintyihän se siellä koulun kevätjuhlassakin!

Jos teille on selvää, minkälaista musiikkia illan aikana soitetaan, älkää tilatko dj:tä. Dj on myös esiintyjä tai ainakin ohjelmanumero. Dj:n tehtävä on valita tilaisuuteen sopiva musiikkia ja hetkeen sopiva kappale sen mukaan, onko tarkoitus soittaa taustamusiikkia, tanssittaa ihmisiä tai viihdyttää erilaisia kuulijakuntia. Mikäli tiedätte jo, mitä illan aikana on soitettava, polttakaa se cd:lle tai kytkekää ipodinne stereoihin kiinni ja homma on sillä selvä. Miksi maksaisitte dj:lle ei mistään?

Eilisissä kemuissa oli sattunut valitettava informaatiokatkos, ja paikalle oli saapunut aivan väärän genren dj. No, tämä oli vain valitettava onnettomuus, ja muuten eilinen juhla oli kaikin puolin mainiosti järjestetty, kivat kolmikymppiset. Ja selvennykseksi vielä: eilen nimenomaan oli toimitettu dj:lle toiveet musiikkityylistä, mutta toiveet olivat vain kadonneet matkalla. Eilen oli myöskin sovittu siitä, ettei elävästä musiikista makseta rahallista korvausta, vaan mennään soittajille soppaa -periaatteella. Mikään purnaamiseni ei siis liity eilisiin kemuihin, niistä tuli vain aihe mieleen.

Mieleen tulvahti monta muutakin asiaa, joita olen nähnyt menneen pieleen bileissä. Tarkoitus oli purnata vain siitä asenteesta, että kokille voidaan kyllä maksaa mutta muusikko tekee työnsä kaljapalkalla. Sen sijaan voisinkin listata kaiken, mikä bileitä järjestäessä tulee ottaa huomioon! Mahtava sunnuntai-idea!

PS.
Kerran erään tunnetun suomalaisen rock-yhtyeen basisti meni Tavastian toimistoon kysymään, saisiko hän oman osuutensa takahuonekaljoista rahana, hän kun ei käytä alkoholia. “Toi on tyhmintä mitä täältä on koskaan tultu kysymään”, oli tyrmäävä vastaus.