Kaamea Kuristushyökkäys

Internet on kääntänyt koko viestinnän kentän päälaelleen jo paljon tehokkaammin kuin osattiin edes kuvitella. Kun jokainen voi tuottaa sisältöä ja uutisoida haluamiaan asioita, on suurin painoarvo äänekkäimmällä, eli sillä, joka saa eniten lukijoita. Lähdekriittisyys on luonnollisesti hävinnyt jo ensimmäisten ristiin linkittyvien hypertekstien myötä (kun viitataan jonkun viittaamaan viittaukseen, ei alkuperäistä faktan esittäjää oikeastaan enää ole olemassa, vaan ainoastaan useassa tekstissä elävä oletus – mutta tämähän on tuttua jo historiankirjoituksesta) ja keskustelupalstoilla voidaan tuoda aiheeseen kuin aiheeseen lukemattomia näkökulmia ja spekulaatioita, joista aiemmin vain murto-osa päätyi mielipideosastoille tai edes kahvipöytäkeskusteluihin.

Se, mitä viihdelehdistö tekee henkensä pitimiksi – värittää, suurentelee ja jopa keksii “kohutapahtumia” – on toisaalta vain huvittavaa viihdettä, mutta tietyissä tapauksissa vakavasti otettava uhka yhteiskuntajärjestykselle. Kun sensaationälkäinen media voi tipauttaa ministerin palliltaan, on syytä kysyä: “Olemmeko me äänestäneet nämä toimittajahahmot johtamaan Suomen politiikkaa?”

Vanha sanonta kuuluu että media on vallan vahtikoira, mutta tuolla koiralla on aika ajoin paha rabies. Onneksi internet mahdollistaa paitsi huhujen ja höpölöpön levityksen, myös kohujuttujen vesittämisen – mikäli vain on riittävän kova ääni.

Ehdotankin että ryhdymme kaikki höpölöpön vesitysrintamaan. Eli kun sensaatiomedia kertoo että ministeri lähetti tekstiviestin, täytetään keskustelupalstat eri ihmisten lähettämillä tekstiviesteillä. “Naapurin Jaana kyseli onko munia, selkeä kaksimielinen utelu!” Kun sensaatiomedia kertoo rokkarin Kaameasta Kuristushyökkäyksestä, aletaan jutella vaikka kuristajakäärmeistä.

Ei vaan vitsit sikseen. Oikeita kysymyksiä olisivat nämä:
-Mitä oikeasti merkittävää tapahtui sinä aikana kun kansa seurasi Kanervan tekstiviestishowta?
-Kuka hyötyi tästä “sensaatiosta” eniten, ja mitä kytköksiä hänellä/heillä on sensaatiomediaan?
-Mitä politiikan tapahtumia jätettiin huomiotta sinä aikana, kun lehdet olivat täynnä pääministerin seurustelua?
-Mitä Yhdysvalloissa oikeasti tapahtui samaan aikaan kun Bush Jr. kampanjoi Irakin sodan puolesta ja koko maailman huomio oli siellä?
-Miksi Helsingin poliisi ei ole vieläkään selvittänyt kuka poltti VR:n Makasiinit? Voiko Helsingin keskustassa tapahtua noin vakava tuhopoltto ilman että tekijä jää kiinni? Entä jos kyseessä olisi ollut Postitalo tai Kiasma?

En yleisesti kannata salaliittoteorioita mutta kannattaa muistaa, että aina kun höpölöpö valtaa puheenaiheet, jokin oikeasti merkittävä asia jää pimentoon.

Tällaista tänään mielessä.