Rajapyykit

Ihmisillä on tarve jaksottaa aikaa, merkitä erilaisia alku- ja loppupisteitä ja suhtautua niihin eri tavoin kuin muuhun “leipäaikaan”. Usein, kun rupeama alkaa tai päättyy, sitä juhlitaan. Rupeaman päättyminen voi myös ilmentyä hermostuneisuutena ja ylilyönteinä. Pikkujoulu, liikakänni ja turha sekoilu on malliesimerkki tällaisesta pitkään odotetusta merkkipaalusta, jonka juhlistaminen yleensä riistäytyy käsistä. Kaikenlaiset harjannostajaiset ja karonkat ovat myös sellaisia. Ja tietysti vappujuhannusjouluuusivuosimitänäitänyton.

Ongelma johtuu siitä, että tiettyyn hetkeen on ladattu liikaa odotusarvoa. Se on kuitenkin vain päivä siinä missä muutkin, mutta koska sille on annettu symbolinen vanhan päätöksen ja uuden alun merkkipaalun status, se muuttuu juhlallisen merkittäväksi päiväksi. Ja juhlallisen merkittävät asiat saavat ihmiset hermostumaan.

Älä sekoile.
Ei ole pakko.