Goldberg-muunnelmat

Goldberg-muunnelmat (eli Goldberg-variaatiot), BWV 988, ovat Johann Sebastian Bachin vuonna 1741 tai 1742 julkaistu klaveeriteos, jonka alkuperäinen nimi oli Clavier-Übung – Aria mit verschiedenen Veränderungen. Teos koostuu alussa ja lopussa soitettavasta teemasta (aria) sekä sen kolmestakymmenestä muunnelmasta. Teos on saanut yleisemmin tunnetun nimensä Bachin oppilaan, cembalisti Johann Gottlieb Goldbergin (1727–1756) mukaan.
(kiitos Wikipedia)

Glenn Gould soittaa pianolla Goldberg-muunnelmia ja minä olen sekä flunssainen että huolissani todellisesta epätasa-arvosta, joka maassamme vallitsee: älyllinen epätasa-arvo on syrjäyttänyt puoli valtakuntaa roskaviihdettä ja lähibaarin penkkiä kuluttavaksi hyytelöksi, jonka ainoa ihmisyyteen viittaava asia on kyky tarvittaessa vaatia oikeuksiaan tai esittää (naurettavia) mielipiteitään.

M.A.Numminen on huolissaan osittain samasta asiasta:

Tänä päivänä M.A. Nummisen mukaan valtava sivistyksellinen ja taloudellinen eriarvoisuus pitäisi tuoda esiin niin räikeästi, jotta päättäjät huomaisivat ja tekisivät asialle jotakin.

– Eihän se ole niiden ihmisten vika, jotka syrjäytyvät koulussa, koska he eivät kykene normaaleihin tytöille suunnattuihin koulusuorituksiin. Vika on järjestelmässä.

Syrjäytyville oppilaille pitää järjestää oma koulutuksensa, koska heidän joukossaan on valtavasti lahjakkuutta. Lahjakkuus suuntautuu aivan toiseen suuntaan kuin koulun muodostama systeemi, pohtii Numminen.
Lähde: Ylen nettiuutiset

Ja miksikö olen niin huolissani jonkun kansanosan sivistymättömyydestä? Siksikö koska haluan kokea olevani parempi? Siksikö koska heidän olemattomat tapansa ja yleinen moukkamaisuutensa loukkaavat minua? Siksikö koska koen että voisin vaikuttaa?

Ehei.

Olen huolissani ainoastaan siksi, että asioilla on ikäviä yhteyksiä: yleinen idiotismi on oivallista maaperää ääriliikkeille, uskonnolliselle sekä poliittiselle fundamentalismille, syrjinnälle ja väkivallalle. Vai onko joku joskus kuullut akateemisesti koulutetusta uusnatsista? Henkilökohtaisella tasolla minulle on aivan sama, katsovatko vaimojaan ja lapsiaan hakkaavat tuurijuopot ja sekatyöläiset Salkkareita vai Big Brotheria.

(Enkä edes pidä itseäni vielä kovin sivistyneenä, olen vain wannabe-elitisti, joka on onneksi yhä kiinnostunut lähes kaikesta.)

Muunnelmat loppuivat. Tämä Gouldin levytys on kuuluisin versio aiheesta. En ole niin perillä barokin teemavariaatioista, että osaisin heti kuulemalta tunnistaa jonkin kaanonin, mutta moni variaatio perustuukin alkuperäisen aarian harmoniaan, ja joukossa on myös palasia ajan suosituista laulelmista. Rauhoittavaa kuunneltavaa kaiken kaikkiaan. Ja vie ajatukset takaisin Gebiin. Oi, kuinka se onkaan jäänyt! Mutta sitäkin on hyvä pureskella palanen kerrallaan.