Smultronstället

Professori Isak Borg pohti omaa riittämättömyyttään, ehtoopuolelle kallistunutta elämäänsä ja nuoruutensa muistoja matkallaan Lundiin. Minun mansikkapaikkojani ovat levy- ja kirjahylly sekä tv:n digikanavat ja internet pullollaan. Olen taas Italiassa.

Ajatella että Bergman ohjasi Mansikkapaikan jo 50 vuotta sitten. Päähenkilön nimikirjaimet eivät ole sattuma, Bergman koetti nähdä itseään vanhana. Keväällä pohdin mitä mestariohjaaja sanoisi nykypäivän aivottomasta Hollywood-roskasta. Toisaalta muistan miettineeni, että jos vaikka saisinkin tavata hänet, keskustelisimme toivottavasti jostakin muusta kuin Hollywood-elokuvista.

Ehtikö Sibelius kuulla rockia? Ehti kyllä, sitä 1950-luvun räminää. Mitähän mestari siitä tuumasi?
Ingmar Bergman on kuollut tänä aamuna, 89-vuotiaana. Hän ehti nähdä käytännössä elokuvataiteen kehityksen 1940-luvulta saakka, hän paitsi näki genrejen syntyvän ja jalostuvan, hän on omalla työllään vaikuttanut useaan vuosikymmenelliseen elokuvantekijöitä.

Tack ska du ha, Ingmar, ensi jouluna lupaan katsoa Fanny och Alexanderin. Nyt voisin etsiä sinun taltiointisi Taikahuilusta.