Chili, oregano, basilika ja mantissa

Mantissa:
* (According to the Oxford English Dictionary) “an addition of comparatively small importance, esp. to a text or discourse; a supplement”
* The original (now archaic), non-mathematical meaning of mantissa is a “minor addition” or “supplement”, e.g. to a text. It also sometimes meant “a worthless addition”.

* The fractional part (i.e. the part after the separator) of a common logarithm.
* The coefficient of floating-point numbers and numbers in scientific notation. For this more modern use, especially within the context of floating-point numbers, see significand.
* The “fraction part” (part after the separator) of the coefficient of floating-point numbers and normalized numbers in scientific notation. Also, see significand.
*Liukuluku on tietokoneissa käytetty esitystapa reaaliluvuille. Liukulukuun kuuluu neljä osaa: etumerkki (s), mantissa (m), kantaluku (k) ja eksponentti (c). (Wikipedia)

John Fowles teki sen taas! Miehen ja naisen välinen dialogi metafiktiivisessä ei-tilassa. Kumpi johtaa puhetta ja miten valtapeli kääntyy… (hahaa) …loputtomaksi oudoksi luupiksi! Mutta onko suurin osa dialogista lopulta vain additions of comparatively small importance? Mitä hyötyä koko keskustelusta oli jos lopputulos on sama kuin kanssakäynnin alkaessa? Vai onko se?

Mausteyrttejä ja ruokakasveja tulee istuttaa harvakseltaan, joitakin puolen senttimetrin syvyyteen ja esimerkiksi oregano kostean mullan pintaan. Ruukut kannattaa aluksi peittää kelmulla. Kun aurinko paistaa ikkunalaudalle ja kissat jättävät astiat rauhaan, näkyvät ensimmäiset tulokset jo vuorokauden sisällä! Rucola voitti ensimmäisen kilpailun: viisi siementä on itänyt jo näkyviin, alle 20 tunnin sisällä kylvöstä. Kun useampi siemen on itänyt ja kasvit alkavat tarvita lebensraumia, suoritetaan koulinta: elinvoimaisimmat yksilöt siirretään omiin ruukkuihinsa, surkeammat yksilöt heitetään biojäteastiaan. Näin ihminen vaikuttaa luonnonvalintaan.
Suuntaavassa valinnassa (engl. directional selection) ominaisuuden jonkin ääripään kelpoisuus on suurempi kuin ominaisuuden muide muotojen ja ominaisuuden keskiarvo populaatiossa siirtyy kohti valikoituvaa ääripäätä. (Wikipedia)

Kohdistan valintani tietysti ensimmäisenä suuriksi kasvaviin taimiin. Kilpailun voitajat palkitsen suurimmilla ruukuilla. Lähtöviivalla ovat chilipensas, oregano, basilika, rucola, villirucola, salvia ja rosmariini sekä mustana hevosena persimon. Tänään kisaan ilmoittautuu vielä lempparini timjami.

Mantissaa ei voi istuttaa. Sellaisia on ja tulee mutta niiden merkitys jää usein epäselväksi. Joskus ihmisellä saattaa vain olla tarve huomauttaa, toisinaan suu käy ilman ajatusta. Kaikki kanssakäyminen kuitenkin muuttaa maailmaa. Jokainen yhteys aiheuttaa erilaisen tilanteen kuin ei-yhteys. Suuntaava valinta voi vaikuttaa näidenkin yhteyksien kehittymiseen ja joskus mantissa saattaa vain tuntua mantissalta. Mantissa on siitä paradoksaalinen käsite, että jos sille uhraa hetkenkin miettimisaikaa, se ei enää ole sitä. GEB, here we go again!