maanantaikysymyksiä

Puolen tunnin välein?
Aamu-tv:ssä joka uutislähetyksen päätteeksi?
Ai KUKA voitti Argentiinan mestaruuden?
Miksi minua pitäisi sekin asia kiinnostaa?

Urheiluhulluus voi olla ihan hellyyttävää kollektiivisuutta ja pitääpähän se ainakin jotkut poissa pahanteosta, mutta rajoja kaivattaisiin tässäkin. Otetaan se ikivanha kulttuurivertaus: kuvitelkaa että jokaisen uutislähetyksen jälkeen tulisi kulttuuriuutiset. Kuvitelkaa, että köyhempänä uutisviikkona täytyisi veistää juttua vaikka Porvoon nuorisomusikaaleista. Toisaalta aina voisi kertoa, mikä levy on listaykkösenä Ruotsissa tai Saksassa – taatusti hyödyllisempää ja kiinnostavampaa kuin jonkin lajin Australian mestari. Mahdollisesti voisi myös kertoa ihmisille mitä kaikkea muutakin voisi harrastaa.

-Eihän se ole yhtä tärkeää kuin urheilu.
-Mikä se? Kulttuuria on varmasti enemmän kuin urheilua. Laskekaa yhteen musiikitoopperatteatteritnäyttelytviihdejarokkisekäkirjallisuus. Tärkeäksi muodostuu se, mistä tehdään tärkeää. Ei joku helvetin golfturnaus oikeasti kiinnostaisi ketään ellei siitä uutisoitaisi.

Tämä on vähän sama asia kuin sen amerikkalaisen höpöviihde-imperialismin kanssa. Ihmiset kuvittelevat että on kiinnostavaa tietää, kuka näyttelee 11-vuotiaille tarkoitetussa Hollywood-komediassa. Ihmiset menevät katsomaan näitä elokuvia ja uskovat että ne ovat hyviä. Koska niitä näytetään. Koska niitä mainostetaan.

-Onko ne oikeasti NIIN tyhmiä?

Miksi minä jaksan aina kiinnostua tästä?