Keitä te olette?

Te huonosti käyttäytyvät siivottomat surkimukset, jotka tulette minun kadulleni sotkemaan? Te paremmin tai huonommin koulutetut, nuoremmat tai vanhemmat, korkeammin tai matalammin palkatut, jotka kuvittelette oikeudeksenne heitellä roskia, virtsata ja ulostaa missä hyvänsä minun kaupungissani? Te junantuomat tai paljasjalkaiset, töissä käyvät tai työttömät, onnelliset tai onnettomat, jotka olette ymmärtäneet, että kaupungin järjestyssääntöjen sallima piknik tarkoittaa festarirymyämistä, jollaista vanha kansa kuvaili sanonnalla “siat pellossa”?

Pidän Helsingistä, se on kotini.
On sietämätöntä, että suuri osa helsinkiläisistä haluaa asua yleisessä käymälän ja kaatopaikan yhdistelmässä.
Toissailtana laskin kotimatkallani 79 kusivanaa, muutaman ulosteläjän (koirasta vai ihmisestä?), 7 oksennusta, useita pikaruoka- tai olutpakkauksia, muutamia rikottuja pulloja ja jotain sekalaista muuta kuonaa ja roskaa. Tänään luin lehdestä, kuinka ulostamassa (!) ollut mies putosi rautatiesyvennykseen.

Asem-kokouksen ajaksi katuja ja puistoja siivottiin. Diplomaattivieraat ovat siis ilmeisesti tärkeitä. Entä muut vieraat, ns. tavalliset turistit? Ja, mielestäni kaikkein tärkeimpänä, minä ja muut kaltaiseni, jotka asumme täällä? Emmekö ansaitse kaunista ja siistiä kaupunkia? Onko vain sopeuduttava yleiseen tapojen ja siisteyden puutteeseen ja virtsanhajuun?

Vitut.

Vaadin seuraavaa:
-Juopottelu ja piknik on selkeästi erotettava toisistaan. Vappua lukuunottamatta kaikenlainen häiriökäytös on poistettava kaduilta ja puistoista.
-Espan puiston nurmikoilla on kiellettävä istuskelu. Se on keskustan kaunein puisto, ja istutuksiin kulutetaan vuosittain tuhottomasti rahaa. Kuka niitä nyt viitsii katsella? Ihmiset istukoon penkeillä, ne ovat sitä varten.
-Ruttopuistoon lisää roskiksia ja käymälöitä. Sielläkin olisi festari-istuskelua siistittävä. Pari puistovahtia ja roskaamisesta tai tarpeiden teosta välitön sakko, sanon minä! Sama meininki Sinebrychoffin puistoon.
-Kaupunginosittain tehtäköön samat päätökset jokaisen puiston kohdalla.
-Katujen roskaamisesta ja tarpeiden teosta julkisella paikalla niinikään välitön sakkorangaistus. Ei tämä kansa näköjään opi olemaan ilman sanktioita.

Tavallinen sivistynyt ihminen jaksaa pidätellä käymälään saakka, humalassakin. Jos ei osaa, ei tarvitse tulla minun kaupunkini keskustaan sotkemaan paikkoja. En minäkään tule teidän olohuoneeseenne mölyämään kännissä ja kusemaan lattialle.

Iloitsin, kun kaupunki salli rauhallisen piknikin. Nyt pitäisi enää opettaa helsinkiläisille, mitä sellainen tarkoittaa.