Holhouksen vastainen rintama

Veljet ja siskot, ystävät ja kylänmiehet, tutut ja tuntemattomat, pyydän teitä kapinoimaan. Enkä edes vain pyydä vaan vaadin.

Yhteiskuntamme on päättänyt meidän olevan tahdottomia lapsia, jotka ilman valistusta syöksevät itsensä ennenaikaiseen turmioon. Toisaalta yhteiskuntamme uskoo meidän suhtautuvan äärimmäisellä vakavuudella jokikiseen kieltoon, rajoitukseen ja varoitukseen. Jotta voisimme elää täysipainoisesti, turvallisesti, terveesti ja kuuliaisesti.

Mutta tässä yhteiskunta on väärässä.
Herranpelko ei ole siirtynyt kirkosta valtiovaltaan,
enkä minä tai kukaan muukaan ole luovuttanut henkilökohtaista elämääni yhteiskunnan omaisuudeksi.

Mistä on kyse?
Noh… hiukan banaalia ja arkista kyllä:
Tupakointikiellosta ja varoitusteksteistä.

Ajatelkaa: Yhteiskunnan mielestä tupakointi on terveydelle haitallista toimintaa, joka tulee kitkeä kansasta varoituksin, kielloin ja kaikin tavoin toimintaa vaikeuttamalla. Huippuesimerkki tästä yksisilmäisestä ajattelusta ovat savuttomiksi muuttuviin ravintoloihin suunnitellut tupakointikopit.

Yhteiskunta ajattelee: “Ravintola menettää tuloja, jos tupakoijat ajetaan ulos. Se on taloudellisesti huono ja poliittisesti epäviisas päätös. Nikotinisti on riippuvainen, jolle suodaan eristetty tila, jossa hän voi huumeellaan päästä vierotusoireistaan ja sitten jatkaa normaalia ravintolailtaansa.”

Minä ajattelen: “Tupakointi on nautinto. Pidän siitä, pidän sen mausta, jopa hajusta. Tupakointi on osa minua enkä halua siitä eroon. Tunnustan sen terveyshaitat, tiedostan mahdolliset riskit, harmittelen siihen kuluvia rahamääriä ja hyväksyn fyysisen riippuvuuteni, mutta se on silti MINUN valintani. Asun kaupungin keskustassa ja tiedostan senkin vaarat ja terveyshaitat. Jos yhteiskunta ei voi käsittää sitä, että tupakoin koska haluan, en koska minun on riippuvuuteni takia pakko, en suostu keskustelemaan aiheesta yhteiskunnan kanssa virallisilla foorumeilla. (En siis yritäkään ottaa yhteyttä tupakoivaan kansanedustajaan, koska nykyisessä asenneilmapiirissä yksikään kansanedustaja ei avoimesti uskaltaisi puhua tupakoinnin nautinollisuudesta.)”

On ikävää, että savukerasioihin tuli kauhistuttavia pelottelutekstejä. Jos lapset saisivat tupakoida, tekstit kiellettäisiin…
…mutta nyt ne aikovat laittaa alkoholituotteisiinkin varoitustekstejä!

Savukeaski – pyh, kuka sitä katselee, siirrän savukkeeni metalliseen rasiaani.
Viinapullo – noh… tämä kossukansa tuskin pulloa lueskelee, sisältö on se, mikä merkitsee.

Mutta.
Olutpullo – Esine on klassisen muotoinen ja värinen. Sitä käytetään myös koristeena. Niitä kulutetaan suuria määriä. Ja kuinka tehokas ylipäätään on varoitus, johon turtuu 12 kertaa mäyräkoirassa?

Viinipullo – Hyvä Luoja, jättäkää viinipulloni rauhaan!
Miksi haluaisin koristella keittiötäni pulloilla, joissa on alkoholin haitoista huutavia varoitustekstejä?

Muutenkin alkoholi tulee kärsimään tässä hölmöilyssä tappion. Tai ainakin Suomen alkoholipolitiikka ja sen tuomat tulot.

Miten liityt rintamaan?
Lupaa itsellesi seuraavat asiat:

1. En ikinä aio tupakoida sille varatussa “savukopissa”! Ennemmin jätän käymättä kyseisessä ravintolassa, ja valitsen sellaisen, jossaon terassi tupakointia varten. Talvella etsin sen ainoan ravintolan, jossa tupakoidaan “laittomasti”, muuten pysyn kotona.

2. En ikinä tule ostamaan viinipulloa, jossa on varoitusteksti.

3. Pidän tästä aiheesta esitelmän, tai ainakin kommentoin voimakkaasti joka kerta, kun aihetta sivutaankin.

PS. Tiedättekö,miltä savuttomassa ravintolassa haisee kuumana kesäpäivänä? Vanha kalja, muu lika, ihmisten hiki… Kyllä, minun oli lähdettävä ulos eräästä paikasta, koska en voinut hengittää siellä. Haisi niin pahalle.